Over ons

Regionaal Distributiecentrum Voedselbanken Friesland

 

De Stichting Regionaal Distributiecentrum Voedselbanken Fryslân is in 2018 in het leven geroepen, als gevolg van een reorganisatie van de voedseldistributie in de drie noordelijke provincies. Voorheen verliep de verdeling vanuit het distributiecentrum Noord-Nederland in Meppel, maar daarvoor bleek de regio net te groot. Vandaar dat naast Meppel ook in de stad Groningen en in Drachten distributiecentra zijn opgericht. Het distributiecentrum werkt in dienst van de Friese voedselbanken en is dus geen overkoepelend orgaan.

Het RDC deelt zelf geen voedselpakketten uit, maar bevoorraadt de Friese voedselbanken. Het voedsel dat verdeeld wordt onder die voedselbanken komt hoofdzakelijk van de volgende grote leveranciers: elke maandag komt groenteverwerker Smeding uit Sint Annaparochie met verse groenten, de dag daarop levert Friesland Campina zuivel en op woensdag komen de vrachtwagens van Albert Heijn langs en krijgen we groente en fruit aangeleverd van de Groente & Fruitbrigade en van Groentebrigade MANNA. Daarnaast krijgen we nog goederen die tussendoor, ad hoc, aangeboden worden. Alles wat binnenkomt krijgen we gratis, er wordt niets gekocht. Het kan licht beschadigd zijn of ongeschikt voor de handel (denk aan kromme komkommers), maar het meeste is overproductie die anders in de vuilstort zou belanden. Zolang het voldoet aan de eisen van de Voedsel- en Warenautoriteit kunnen wij het aannemen en distribueren.

Vrijwilligers

Bij het RDC zijn een 25 vrijwilligers werkzaam. Een deel van die vrijwilligers is werkzaam in het magazijn en zorgt ervoor dat het voedsel dat binnenkomt gecontroleerd wordt op kwaliteit en houdbaarheid. Daarnaast zorgen zij voor de opslag en verspreiding van de goederen. Naast magazijn - met opslag-, koel- en vriesruimte - beschikken we ook over een aantal kantoorruimtes, waar onder andere de administratie is gehuisvest.

Voedselhulp in Friesland

Friesland telt achttien voedselbanken, die wekelijks zo'n 1500 gezinnen van voedselpakketten voorzien. Deze pakketten worden met de hulp van vrijwilligers, gratis uitgedeeld aan mensen die om uiteenlopende redenen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ongeveer 50% van het voedsel dat de voedselbanken uitdelen, krijgen zij van winkeliers uit de directe omgeving. De andere helft van het voedsel komt van ons, het distributiecentrum.

Algemene informatie

Voor algemene informatie verwijzen wij naar de pagina ANBI.